Екскурсія в Музей Ракетних військ стратегічного призначення

7 листопада 2013р. двадцять учнів ліцею з викладачем захисту Вітчизни Глухом М.П. та психологом Головатенком О.О. відвідали Музей Ракетних військ стратегічного призначення, який знаходиться на межі двох областей - Миколаївської та Кіровоградскої в с.м.т. Побужське.

/Files/images/zahodi/mrvsp/DSCN0100.JPG

Музей Ракетних військ стратегічного призначення - один з унікальних військових музеїв засновано 30 жовтня 2001 року. Для створення музею використані бойова позиція і командний пункт ракетного полку 46 ракетної дивізії Ракетних військ стратегічного призначення./Files/images/zahodi/mrvsp/DSCN0101.JPG

Він являє собою бойову стартову позицію з шахтно-пусковою установкою, командним пунктом запуску ракети шахтного базування, наземним обладнанням (холодильний центр, енергоблок, вартове приміщення з автоматизованими системами охорони) і допоміжними механізмами ракетного комплексу "ОС", які збережені у первісному вигляді. На території бойової позиції розміщена експозиція спеціальної ракетної техніки. Утримують технічне обладнання і механізми у робочому стані колишні офіцери-ракетники, які несли бойове чергування на зазначеному ракетному комплексі./Files/images/zahodi/mrvsp/DSCN0102.JPG/Files/images/zahodi/mrvsp/DSCN0103.JPG/Files/images/zahodi/mrvsp/DSCN0105.JPG/Files/images/zahodi/mrvsp/DSCN0107.JPG

Шахтно-пускова установка являє собою шахту глибиною 35 метрів, яка є високо захищеною фортифікаційною спорудою. Вона виконана технічно з апаратурним відсіком, захисним пристроєм, стаканом. Загальна вага захисного пристрою складає 121 тонну. Безпосередньо до стакану шахти був підвішений контейнер з ракетою РС-22. Ці комплекси знаходились на бойовому чергуванні з 1989 по 1999 рік. Поруч з шахтно-пусковою установкою знаходиться макет головної частини ракети РС-22 (СС-24)./Files/images/zahodi/mrvsp/DSCN0109.JPG

Конструкція шахти командного пункту виконана аналогічно шахті пускової установки та є такою ж захищеною. Глибина її 40 м. Це - металевий контейнер довжиною 33 м, (діаметр 3,3 м) , вага 125 т, який має 12 відсіків. У всіх відсіках командного пункту знаходиться апаратура та обладнання, кожна з яких виконує свої особливі функції. Бойова обслуга у складі 2-х чоловік постійно несла бойове чергування в 11 відсіці на 30 метровий глибині протягом 6 годин почергово. Для доставки бойової обслуги до місця бойового чергування в командний пункт знаходиться грузопасажирський ліфт. Командний пункт міг надійно функціонувати в різних умовах, у тому числі в автономному режимі протягом 45 діб.

/Files/images/zahodi/mrvsp/DSCN0112.JPG

Вартові приміщення призначались для охорони і оборони об'єктів позиційного району. Вартове приміщення - це споруда, яка складається з підземної та наземної частини. Вхід в вартове приміщення здійснюється через люк патерни. Зміна у кількості 2-х чоловік несла бойове чергування протягом тижня і постійно знаходилась в середині вартового приміщення. На даху вартового приміщення встановлена башенно-кулеметна установка, в якій знаходився кулемет Калашникова ПКТ. Така ж башенно-кулеметна установка встановлена на даху споруди № 6 в якій знаходилась чергова зміна.

На території бойової зони знаходиться експозиція спеціальної техніки для обслуговування ракетної бойової позиції.

В експозиційних залах музею відвідувачам розкривається історія 46-ї ракетної Нижньодніпровської орденів Жовтневої Революції Червонопрапорної дивізії. Дивізія розпочала бойовий шлях у роки Другої світової війни і завершила його у жовтні 2001 року, залишивши для нащадків Музей Ракетних військ стратегічного призначення.

Музей Ракетних військ стратегічного призначення - це винятковий музей, єдиний в Європі та країнах СНД. Спрямованість його експозиції нагадує, яка небезпека і сьогодні ще нависає над світом. Тільки побачивши все на власні очі, усвідомлюєш рівень сучасного розвитку озброєння і те, яка тоненька межа відділяє людство від страхіття ядерної війни.

Кiлькiсть переглядiв: 355

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.